Νεοκλασική κατοικία σε Μοναστηριακό στιλ – Χίος

Νεοκλασική κατοικία σε Μοναστηριακό στιλ – Χίος

Νεοκλασική κατοικία σε Μοναστηριακό στιλ – Χίος

Μοντέρνας αρχιτεκτονικής κατοικία στον Βροντάδο της Χίου με έπιπλα από την νεοκλασική ελληνική περίοδο που φυλάχτηκαν και διατηρήθηκαν στους καιρούς από τους ιδιοκτήτες της με μεγάλη ευλάβεια και αγάπη. Αρχιτεκτονική του κτηρίου σε ίσιες γραμμές, χαμηλά ταβάνια χωρίς ιδιαίτερες τεχνοτροπίες στους τοίχους. Απλή λιτή αρχιτεκτονική και χρώματα που περιβάλλουν και αναδεικνύουν τους μικρούς και μεγάλους θησαυρούς που φυλάσσονταν δεκαετίες ολόκληρες. Άλλοι πάλι θησαυροί που έχουν αποκτηθεί από τους ιδιαίτερους και πολύ ψαγμένους ποιοτικής αισθητικής ιδιοκτήτες της, με τάση στις αντίκες και άλλα στοιχεία περασμένων εποχών από διάφορες κουλτούρες συνδυασμένα μεταξύ τους σε απόλυτη αρμονία και συνέπεια με κοινό σημείο την κλασσικότητα και την αισθητική του παλαιού.

Πολλά από τα στοιχεία που ολοκλήρωναν το κολάζ ήταν παλαιά παραδοσιακά εργαλεία, μουσικά όργανα, βίντατζ βαλίτσες, αμφορείς, ναυτικά μεσαιωνικά όργανα όπως πυξίδα, τηλεσκόπιο, στρατιωτικά αντικείμενα από την Γερμανική κατοχή και διάφορα άλλα παλαιά χωριάτικα σκεύη.

Η έκπληξή μου όταν επισκέφθηκα αυτήν την οικεία ήταν τεράστια όταν βρέθηκα ανάμεσα σε όλα αυτά τα αντικείμενα αξίας και υψηλής αισθητικής. Το ξύλο και το μέταλλο κυριαρχούσαν στο χώρο. Στοιχεία που μου είναι γνώριμα μιας και τα φωτιστικά από ξύλο και μέταλλο είναι αυτά που αγαπώ περισσότερο και η ποικιλία σχεδίων και επιλογών είναι τεράστια για να μπορέσω να προτείνω φωτιστικά για τους χώρους. Ήταν μεγάλη μου τιμή και χαρά που θα μπορούσα να ολοκληρώσω και τελειοποιήσω την εικόνα των χώρων και αναδειχθούν όλοι αυτοί οι θησαυροί με το φως των μοναδικών σχεδίων φωτιστικών που θα έφτιαχνα για το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα.

ΟΙ ΧΩΡΟΙ

Καθιστικό:
Καθιστικό που περιελάμβανε έναν τετραθέσιο καναπέ μοναστηριακού τύπου, χαμηλό τραπεζάκι σαλονιού σε μοναστηριακό ύφος, μονοθέσιες καρέκλες επενδυμένες με βελουτέ μπορντό ύφασμα σε μεσαιωνικό ύφος, εκκρεμές ρολόι τοίχου και συνθέσεις από βίντατζ βαλίτσες γεμάτες αντικέ στοιχεία και μουσικά όργανα εποχής. Στους τοίχους υπήρχαν πίνακες από γνωστούς μεγάλους Έλληνες ζωγράφους με κορνίζες σε μπρονζέ σφυρήλατη υφή. Την εικόνα του καθιστικού ολοκλήρωνε μια διακοσμητική επέμβαση στον τοίχο από καθρέπτες που έδιναν την αίσθηση εσωτερικού παράθυρου που αντανακλούσε μέσα του η εικόνα της τραπεζαρίας που βρίσκεται στον απέναντι χώρο.

Τραπεζαρία:
Η τραπεζαρία αποτελούμενη από ένα σύνολο μεσαιωνικών στοιχείων όπως τετραθέσιο κλασικό καναπέ παλαιών ελληνιστικών χρόνων με χειροποίητα υφαντά μαξιλάρια, ένα σκαλιστό ξύλινο τραπέζι μοναστηριακού τύπου και μονοθέσιες μασίφ καρέκλες μεσαιωνικού τύπου επενδυμένες με μαύρο δέρμα διακοσμημένο με μπρονζέ μεταλλικούς καμπαράδες. Τοίχοι διακοσμημένοι από πίνακες με εικόνες από ναυτικούς χάρτες και άλλα ναυτικά μοτίβα. Λιτή διακόσμηση από αμφορείς και ναυτικές λάμπες πετρελαίου.

Κουζίνα:
Ο χώρος της κουζίνας ήταν ιδανικά μικρός, τόσο όσο και οι αλλοτινοί χώροι που συνέθεταν και ολοκλήρωναν την αισθητική μεσαιωνικών οικιών όπου η άνεση ερχόταν σε δεύτερη θέση, μια άνεση που αρκούνταν στην εξυπηρέτηση αναγκών και λειτουργιών. Σύνθετο κουζίνας σε μοντέρνα κλασσική αισθητική με χώρους γεμάτους από πήλινα κιούπια και άλλα μεσαιωνικά σκεύη.

ΤΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ

Δόθηκαν τρεις μοναδικές προτάσεις για τους επιμέρους χώρους. Και οι τρεις προτάσεις έγιναν αποδεκτές χωρίς οιανδήποτε αλλαγές του αρχικού σχεδίου βασισμένες στο ύφος και τις γραμμές των επίπλων των επιμέρους χώρων. Εντυπωσιακά φωτιστικά με βάρος στη λειτουργικότητα και την απόδοση μοναστηριακού και κλασσικού ύφους.

Για το καθιστικό προτάθηκε ένα εξάφωτο κρεμαστό φωτιστικό από ξύλο βασισμένο στις γραμμές και τις γωνίες του τραπεζιού, μεταλλικά στοιχεία όπως αλυσίδα, χάλκινα και υδραυλικά εξαρτήματα και γυάλινες λάμπες πετρελαίου που στη σύνθεσή τους έδιναν την αίσθηση του κλασσικού.

Για την τραπεζαρία προτάθηκε ένα τετράφωτο κρεμαστό φωτιστικό τύπου γόνδολα βασισμένο στις γραμμές από το τραπέζι της τραπεζαρίας αποτελούμενο από ξύλινη βάση διακοσμημένη με μαύρους καμπαράδες και παράλληλες μεταλλικές λάμες που έδιναν μια συμμετρία και ισορροπία στο φωτιστικό, μπράτσα από χάλκινες σωλήνες και σκιάδες από μεταποιημένα σκεύη. Ένα φωτιστικό βαρύ από ξύλο και μέταλλο ιδανικό για το βάρος και το μεσαιωνικό ύφος των επίπλων.

Για την κουζίνα προτάθηκε ένα δίφωτο φωτιστικό από μεταποιημένο παραδοσιακό σκεύος που υπήρχε στο χώρο. Φωτιστικό κατασκευασμένο από λουκάνα, ένα παραδοσιακό εργαλείο που χρησιμοποιούσαν οι χωρικοί για να οργώνουν τη γη. Φωτιστικό με βίντατζ λάμπες σωλήνα και άλλα βιομηχανικά στοιχεία που ολοκλήρωσαν την μεσαιωνική αισθητική στο φωτιστικό.